Napjaink rohanó életmódjában, kifejezetten nagy szükség van rá, hogy bizonyos időközönként kiszakadjunk a városias, szmogos környezetből, és a betonrengetegből kilépve, feltöltődjünk kicsit a természetben.

Mátrafüred környéke erre nyújt tökéletes lehetőséget, hiszen az érintetlen természet, a hegyek, a csend, a friss levegő tényleg elfeledteti velünk a hétköznapok gondját-baját.

A legendásan jó levegőre mi sem szolgálhatna ékes bizonyítékul, hogy még szanatórium is települt a környékre, egész pontosan Mátraházán. Érdemes tudni, hogy amikor felépült, (Trianon után), akkor Európa legnagyobb tüdőgyógyintézete volt.

Az egészségre gyakorolt jótékony hatást szolgálják a környék hegyeiben, az erdőben, kiépített turistaútvonalakon tett nagy túrák, kellemes séták is.

 

Mátrafüred az egyik legjobb választás országszerte, tökéletes célpont a természetjárás szerelmeseinek.

A végtelen táj, a hegyek és völgyek, a mindent elborító erdőségek valóban kisimítják a stresszes hétköznapok során megfáradt idegrendszert. Főleg, ha ehhez hozzátesszük, hogy itt nem a városi forgalom zaja, hanem a madarak csicsergése az egyedüli, ami hallatszik.

Így valóban van lehetőségünk, hogy ellazuljunk, távolabbra helyezzük magunkat a gondoktól, és kicsit külső szemmel vizsgálva átgondoljuk aktuális élethelyzetünk.

Mindez egyedül is abszolút kivitelezhető, de adott esetben tökéletes családi program is – ugyanakkor párok, vagy baráti társaságok is nagyszerűen el tudják tölteni az idejüket Mátrafüreden (akár csak egy pihentető hosszú hétvégét itt eltöltve).

Az év bármely szakaszában gyönyörű Mátrafüreden a táj, hiszen ősszel a színes falevelek, télen pedig a hófehér látvány teszi lenyűgözővé.

Nyáron, a kánikula időszakában is kellemes kikapcsolódást nyújt, mivel jóval hűvösebb a klíma, mint a forrón izzó beton a városokban.

 

Látnivalók, programok, érdekességek

 

Amennyiben a túrázáson kívül, egyéb programot is szeretnénk, számos lehetőségünk van a szabadidő hasznos és kellemes eltöltésére.

 

  • Kozmáry-kilátó, amely Mátrafüred közelében található, 1900-ban épült, és több mint 370 méter magasan áll a Dobogó-kő hegyen. Csodálatos kilátás nyílik innen a környező hegyekre, Mátraaljára és Gyöngyös városára, hiszen körpanorámát nyújt.

 

  • Amennyiben a helyi kultúrára lennénk kíváncsiak, remek lehetőség a Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítás gyűjteménye, amely már lassan 30 éve megtekinthető Mátrafüreden. A gyűjtemény anyaga már 1945 óta épül, a Palócföldet bejárva darabról darabra vásárolták össze a régi hímzéseket, lakástextileket, viseleti darabokat.A kiállítás helyszíne többször változott ugyan, de végül, 1996 óta állandó helyen tekinthető meg; a Mátrafüredi régi általános iskolában. „Palócország” érdekessége, hogy hagyományosan szinte minden falunak, falucsoportnak saját különálló viselete van. A 30 darab népviseletbe öltöztetett baba ezt a sokszínűséget tárja a látogatók elé, melyek mind a régi paraszti életmódot tükrözik.Egy más jellegű babakollekcióval a magyar történelmi öltözeteket kívánják bemutatni, amely a magyar nemesi, polgári öltözködéskultúrával ismerteti meg a látogatókat a középkortól az 1900-as évek elejéig. Látható itt középkori királyi pár, gótikus, illetve reneszánsz hölgy, késő reneszánsz, barokk, rokokó pár.

 

 

  • A Benevár a Somor- és a Csatorna-patakok között, mintegy 470 méter magasságban található. A legendák szerint, a honfoglalás idején Árpád egyik vezérének, Edömérnek, nagy földet adományozott a Mátra erdejében.Edömér unokája volt Bene vitéz. A tatárjárás során elpusztult, majd az újjáépített vár volt az Aba nemzetség székhelye, de Csák Máté, majd később Zsigmond király tulajdona lett, míg végül a husziták lerombolták le. A folyamatosan pusztuló vár maradványait az 1980-as években régészeti úton feltárták és kiegészítették.

 

  • Sástó Magyarország legmagasabban fekvő tava (tengerszint feletti magassága 507 méter), amely kiváló csónakázó- és horgászhely. Ráadásul, 50 méter magas kilátótoronnyal rendelkezik, aminek külön érdekessége, hogy egy üzemképtelen fúrótoronyból alakították ki.
  • 2019-ben adták át a közönségnek a Mátra Libegőt, ami Sástót és az Oxygen Adrenalin Parkot köti össze, és 500 méter hosszan szállítja az utasokat. A libegőről látható Sástó, Gyöngyös, tiszta időben pedig még az Alföld, vagy akár a főváros körüli hegyek is.

 

  • Aki hasonló aktív, izgalmas programra vágyik, annak további szórakozási lehetőséget kínál a bobpálya, valamint a szánkópálya is.

 

  • Mátrafüred közelében található a méltán híres Kékes, ami hazánk legmagasabb hegycsúcsa.

 

 

Megközelíthetőség, közlekedés

 

Előnyös szempont, ami szintén Mátrafüred mellett szól; a könnyű megközelíthetőség, ami sokat segít, mikor az ideális helyszínt keressük egy kis belföldi turistáskodásra, kikapcsolódásra.

Mátrafüred ugyanis a Mátra hegység déli oldalán, a Kékes tömbjének délnyugati lábánál fekszik, 320-390 méteres tengerszint feletti magasságon, a Bene-patak partján, Gyöngyös és Mátraháza között. Legegyszerűbben a 24-es főúton lehet elérni, de megközelíthető kisvasúton is.

A Bene feletti hegygerinceken kilátók, a völgyekben pedig menedékházak, pihenőhelyek épültek.

 

Érdekesség, hogy már 1908-ban kiépült a Gyöngyös-Parád kocsiút is.

 

Gyöngyösi Állami Erdei Vasút, vagy közismertebb nevén Mátravasút a Mátra hegység déli oldalában haladó erdei vasút. Különlegessége, hogy az utolsó olyan keskeny nyomközű vasút Magyarországon, amely két vonalon is menetrend szerinti személyszállítást végez.

A vonatból 22 perces utazás alatt gyönyörű a kilátás a Mátra bércei irányába. Hosszan lehet gyönyörködni az „ország teteje”, a Kékes csúcsában és az azt körülvevő zöld rengetegben.

Aki a természet szépségeit közelről akarja megismerni, a vasút végállomásától észak felé haladva közvetlenül a villasorok alatt, a Bene-patak mentén sétálva, jól jelzett turistautakat talál a Máriácska, Rákóczi forrás, Gyökeres forrás, Benevár-romok, Mátraháza és Kékestető felé.

A patak mentén esztétikus pihenőházak, szalonnasütő helyek várják a pihenni vágyókat.

Kedves Vendégünk,
Lepje meg szeretteit Karácsony alkalmából egy pihentető belföldi üdüléssel! Az utalvány a vásárlástól számított egy évig érvényes.
Vásárlási szándékát a sales@udulo.mta.hu e-mail címen jelezheti.

Ajándékutalvány MTA üdülési Központ